Cresterea Prepelitelor

Cresterea prepelitelor 
Descriere
-greutatea oului 10 g
-greutatea puiului de o zi 7 g
-perioada de incubatie 16-17 zile
-ajung la maturitate in 6 saptamani
-durata ciclului productiv 300-320 zile
-greutatea la maturitate femela 120-160 g ,mascul 100-140 g.

Avantajele cresterii prepelitelor
-necesita spatiu mic de crestere
-ajung repede la maturitate
-incep ouatul la 45 zile
-sunt mai rezistente la boli ca alte pasari
-oul de prepelita e foarte bogat in vitamine
-gunoiul de prepelita “guano’’ este un ingrasamant natural cu o valoare nutritive mare ,fiind cautat de cultivatorii de flori.
La achizitionarea de prepelite trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :
-aspectul ingrijit si curat al penajului
-prepelitele sa fie uniforme ca marime si greutate
-evitarea achizitionarii de prepelite cu colorit predominant alb sau negru (acestea pot provin din consangvinizare).
-prepelitele sa provina dintr-o sursa autorizata (ferma sau firma autorizata DSV)

Spatiu necesar cresterii in functie de varsta:
1-15 zile40 cm²
16-35 zile60 cm²
>35 zile80 cm².

Incalzirea adapostului
In prima saptamana prepelitele au nevoie de 35 °, apoi temperatura se reduce treptat cu 3-5°/saptamana pana se ajunge la 18°C.
Temperatura neadecvata in perioada de crestere( 1-15 zile) duce la cresterea mortalitatii puilor de prepelita.
VarstaTemperatura °C
0-5 zile35°
6-10 zile32°
11-21 zile29
22-28 zile26°
29-35 zile23°
> 35 zile18°
Perioada de crestere
-la varsta de 15 zile se face transferul in custile de crestere
-durata luminii este de 12 ore
-lotizarea efectivului la varsta de 35 zile:
-femele sanatoase pentru ouat, la care se adauga masculi in raport de 1 mascul la 3 femele
-restul efectivului pentru sacrificare , se creste pana la 60 zilecu durata luminii de 8 ore.

Perioada de ouat
-ouatul incepe la 45 de zile
-durata ciclului productiv este de 300-320 zile
-procentul mediu de oua /ciclu de ouat este de 65%
-consumul de furaj /zi/prepelita este de 23-25 grame
-dupa varsta de 8 luni ouatul incepe sa scada.
Factorii care influenteaza ouatul:
-hranirea , sa se faca cu furaj/concentrat de prepelite
-adaparea sa se faca zilnic cu apa proaspata
-lumina 14-16 ore (maxim 18 ore)
-lotizarea sa se faca la fiecare 4 luni
-curatenia zilnica a custilor
-evitarea stresului.
Principala cauza a esecului este furajarea inadecvata, deoarece prepelitele au nevoie de furaje bogate in proteine diferentiate pe perioade:- perioada 1-15 zile – 28% proteina ;
-perioada 15-27 zile 24% proteina
-ouat >35 zile -23% proteina.

Efectele furajarii deficitare:
-dezvoltare anevoioasa
-productivitate scazuta
-perioada de ouat redusa la jumatate
-naparlire accentuata
-canibalism
-mortalitate crescuta.

Consumul de furaje la prepelite
PerioadaGrame /zi
Starter 1-15 zile7 g
Crestere 16-35 zile17 g
Ouatoare > 35 zile23 g.
Frontul de furajare /prepelita adulta este de 2-2.5 cm , iar consumul specific la ingrasare este de 3:1.
Mortalitatea are urmatoarele limite:
1-15 zile5-8 %
16-35 zile 1-4 %
36-360 zile8-12 % .
Productia de oua daca furajarea este adecvata:
procentul mediu de ouat pe durata a 300 zile este cuprins intre 63-68%
-ouale sunt mai mari si mai valoroase nutritive
-creste procentul de oua fertile si numarul de pui obtinuti la ecloziune.

Leave a comment